Miljoenendeal van Nijmeegs biotechbedrijf met Deense Novo Nordisk

Het Nederlandse biotechbedrijf Staten Biotech heeft een miljoendeal gesloten met Novo Nordisk voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn dat hartaanvallen moet voorkomen.

Het Deense farmaconcern zal een bedrag van maximaal €430 mln investeren. Het geld gaat deels naar ontwikkelingskosten voor het nieuwe medicijn en deels naar beloningen voor de aandeelhouders.

Recht om Staten over te nemen
Met de deal heeft Novo Nordisk het recht verworven om Staten Biotech in een later stadium over te nemen. Of dat ook werkelijk gaat gebeuren, zal vooral afhangen van de vraag of het testprogramma van Statens belangrijkste medicijn succesvol verloopt.

Het biotechbedrijf uit Nijmegen is opgericht door drie Amerikaanse wetenschappers en is gefinancierd door Forbion en BioGeneration, twee Nederlandse financieringsmaatschappijen die zich toeleggen op medische bedrijven. Diverse Nederlanders bekleden sleutelposities bij de onderneming. Onder hen is ook John Kastelein, die eerder bij andere grote deals met biotechbedrijven was betrokken.

Bestrijding van bloedvet triglyceriden
Het belangrijkste medicijn van Staten richt zich op de bestrijding van triglyceriden, een bloedvet dat net als cholesterol de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Door een genetische oorzaak hebben sommige patiënten een verhoogd risico op hoge waarden aan triglyceriden. Hetzelfde geldt voor patiënten met diabetes. Beide patiëntengroepen hebben meer kans op hartaanvallen.
Het nog experimentele middel van Staten moet binnenkort voor het eerst worden getest op patiënten. Zulke onderzoeksprogramma’s gaan gepaard met hoge kosten.

Eerder al Acerta en Dezima
Forbion en Biogeneration stonden afgelopen jaren aan de basis van twee van de grootste deals uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechnologie. Het ging toen om de verkoop van Acerta uit Oss aan AstraZeneca en een deal rond Dezima met het Amerikaanse farmaconcern Amgen.

BRON : Financieel dagblad
https://fd.nl/ondernemen/1282512/miljoenendeal-van-nederlands-biotechbedrijf-met-novo-nordisk?utm_medium=social&utm_source=app&utm_campaign=SHR_ARTT_20181219&utm_content=ondernemen#