Miljardendeal van biotechbedrijf Dezima loopt uit op flop

Een van de grootste deals uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechnologie dreigt te eindigen in een flop. Het Amerikaanse Amgen heeft de ontwikkeling van de cholesterolverlager van het Nederlandse Dezima gestaakt.

Amgen nam Dezima drie jaar geleden over. De overnamesom bedroeg $300 mln en kon oplopen tot omgerekend bijna €1,4 mrd als het kandidaat-medicijn van Dezima een succes werd. Maar Amgen blijkt de ontwikkeling van het Dezima-medicijn al een jaar geleden te hebben gestaakt.

De kans is groot dat de cholesterolverlager nooit op de markt zal komen. De nabetalingen van ruim $1,2 mrd zijn nu ook uit het zicht voor de oud-aandeelhouders van Dezima. Amgen heeft geen toelichting gegeven op zijn besluit.

Een van de grootste successen
De verkoop van Dezima stond bekend als een van de grootste successen uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechsector. Als de onderneming inderdaad €1,4 mrd had opgebracht, zou de verkoop de op twee na grootste deal zijn geweest met een Nederlands bedrijf dat medicijnen ontwikkelt. Alleen met de verkoop van Acerta uit Oss en van Crucell uit Leiden waren grotere bedragen gemoeid.
Het besluit van Amgen is een tegenvaller voor Forbion, een grote Nederlandse investeringsmaatschappij die een meerderheidsbelang in Dezima had. Dezima had slechts een handjevol werknemers. Het bedrijf bestond vooral uit de rechten op een cholesterolverlager-in-ontwikkeling, die in Japan op de plank was beland. Het Nederlandse biotechbedrijf deed een positief verlopen onderzoek met het middel, dat in 2015 de interesse van Amgen wekte.
Dezima bestond vooral uit de rechten op een cholesterolverlager-in-ontwikkeling. Het Nederlandse biotechbedrijf deed een positief verlopen onderzoek met het middel, dat in 2015 de interesse van Amgen wekte.

Bestrijding hart- envaatziektes
Forbion geeft geen commentaar op het besluit van Amgen. De investeringsmaatschappij maakte maandag wel bekend dat een van haar bedrijven -Staten Biotech uit Nijmegen – in principe is verkocht aan NovoNordisk, een Deens farmabedrijf. Met deze deal is een bedrag van maximaal €430mln gemoeid. Ook in dit geval kunnen de aandeelhouders alleen een maximale opbrengst tegemoet zien als het belangrijkste medicijn van Staten met succes wordt geïntroduceerd.

Doorverkoop?
Amgen heeft nog wel hoop een deel van de geïnvesteerde $300 mln terug te verdienen. De Amerikanen zijn op zoek naar ander farmabedrijf dat de ontwikkeling van Dezima’s cholesterolverlager weer wil oppakken. Tot nu toe is die zoektocht zonder resultaat gebleven.
Kort na de aangekondigde aankoop van Dezima ontstonden al twijfels over het toekomstperspectief voor het Nederlands-Japanse kandidaatsmedicijn. Een belangrijke aanleiding daarvoor was de beslissing van het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een vergelijkbaar middel.
Amgen stopte de ontwikkeling van het Dezima-medicijn nadat weer een ander Amerikaans farmaconcern – Merck & Co of MSD – had besloten geen geld meer te steken in zijn eigen variant van de cholesterolverlager. Door de beslissing van de concurrent verloor Amgen kennelijk ook de moed.

Weggegooid geld
De middelen van Dezima/Amgen, Eli Lilly en Merck & Co behoren tot de klasse van CETP-remmers. Deze cholesterolverlagers werd aanvankelijk een groot potentieel toegedicht, dat tot nu toe niet is waargemaakt. Al voor de deal van Amgen en Dezima hadden Pfizer en Roche grootschalige onderzoeksprogramma’s met hun eigen CETP-remmers stilgelegd.

Het is niet voor het eerst dat de aankoop van een Nederlands biotechbedrijf uitloopt op een teleurstelling. In 2014 betaalde het Amerikaanse farmaconcern BioMarin $680 mln voor het Nederlandse bedrijf Prosensa. Dat bleek weggegooid geld toen toezichthouders niet overtuigd waren van de meerwaarde van Pronsesa’s medicijn.